کارت گرافیک به عنوان یکی از مهمترین و گران قیمتترین قطعات کامپیوتر مدت زمان زیادی را هنگام خرید به خود اختصاص میدهد. اگرچه مطالعه نقد و بررسی، مشاهده بنچمارکهای گیمینگ و مصنوعی، توجه به نسل و سری، در نظر گرفتن کاربری مورد نیاز و … مؤلفههای مناسب در انتخاب یک کارت گرافیک به شمار میرود، اما در این میان توجه به گزینه محبوب از دیدگاه گیمرها نیز میتواند کمککننده باشد. کارت گرافیک برای یک گیمر از نان شب نیز واجبتر بوده و مطمئناً انتخابی گران قیمت و بدون کارایی لازم در هدر رفت بودجه و زمان بسیار تاثیرگذار میباشد، اما سوالی که پیش میآید این است که از کجا باید محبوبترین کارت گرافیک از دیدگاه گیمرها را بشناسیم؟ پلتفرم توزیع دیجیتال کمپانی Valve که همگان آن را با نام استیم (Steam) میشناسند با انتشار عمومی گزارشهای ماهانه مربوط به پیکربندی سختافزاری سیستمهای کاربران خود از دیدگاه افراد به عنوان یک منبع استناد مؤثق مطرح میباشد، حال به نظر شما محبوبترین کارت گرافیک حال حاضر از دیدگاه گیمرها چیست؟ درست حدس زدید، پردازشگر GeForce RTX 3060 از کمپانی انویدیا.
بر طبق گزارش نظرسنجی سختافزاری استیم در مارس 2023، کمپانی انویدیا با در اختیار داشتن 82.63 درصد از سهم کارتهای گرافیک کاربران در این پلتفرم حکمرانی کرده و پس از آن کمپانی ایامدی با سهم 10.82 درصد جایگاه دوم را از آن خود کرده است. پلتفرم استیم هماکنون میزبان تقریباً 135 میلیون کاربر میباشد، بنابراین سهم بیشتر از 82 درصدی موفقیتی بزرگ برای تیم سبزپوش به شمار میرود. اگر به تصویر درج شده در ادامه که حاوی جزئیات بیشتری است نگاه کنیم، در میابیم که بخش قابل توجهی از پردازشگرهای گرافیکی مورد استفاده کاربران سازگار با رابط برنامهنویسی DX12 میباشند که این رقم برابر با 94.47 درصد است. علاوه بر آن سهم سیستمهایی که بهطور کامل سازگاری با این رابط را ارائه دادهاند 76.15 درصد عنوان شده است، بنابراین آهسته شاهد کمرنگ شدن نسلهای پیشین این رابط همچون DX11 و بعضاً حذف کامل نسخه نهم (DX9) آن میباشیم.
اعداد و ارقام این گزارش در راستای سیستمعامل بهکار گرفته شده توسط گیمرها نیز میباشد، زیرا 73.95 درصد از پایگاه کاربری پلتفرم استیم اکنون کامپیوترهای گیمینگ خود را به نسخه 64 بیت ویندوز 10 مجهز کرده و 22.41 درصد آن را به ویندوز 11 ارتقا دادهاند. با توجه به اینکه کمپانی Valve بهطور رسمی خبر از پایان پشتیبانی از سیستمعاملهای ویندوز 7، ویندوز 8 و ویندوز 8.1 را داده است، نمودار استفاده از این پلتفرمها نزولی شده و در آینده به شکل یک خط صاف در خواهد آمد.
مطابق با گزارش پیکربندی سختافزاری سیستمهای گیمینگ مورد استفاده گیمرها، کارت گرافیک GeForce RTX 3060 انویدیا با پشت سر گذاشتن GTX 1650 اکنون به عنوان محبوبترین پردازشگر در این پلتفرم و انتخاب شماره یک گیمرها میباشد. این بدان معنی است که طیف قابل توجهی از کاربران اکنون به میزبانی از این کارت گرافیک در دل سیستمهای گیمینگ خود پرداختهاند. این سهم در حال حاضر برابر با 10.67 درصد میباشد که نسبت به سهم 6.12 درصدی کارت گرافیک GTX 1650 در فوریه سال 2023 رقم بالاتری را به ثبت رسانده است. مهمترین نکتهای که در اینجا باید به آن اشاره کرد قیمت پردازشگر گرافیکی GeForce RTX 3060 است که در مقایسه با GTX 1650 بسیار بالاتر میباشد. این بدان معنی است که گیمرها در صورت کسب کارایی مطلوب و ارزش مناسب سختافزار یا به بیانی دیگر تعادل در فاکتور کارایی نسبت به قیمت پرداختی (P/P) حاضر به پرداخت مبالغ بیشتر برای نه فقط کارت گرافیک، بلکه دیگر قطعات کامپیوتر میباشند. البته سقوط ارزش ارزهای دیجیتالی و سرازیر شدن سیل عظیمی از کارتهای گرافیک GeForce RTX 3060 کارکرده به بازار کالاهای دست دوم نیز در این معادله نقش بزرگی را به خود اختصاص داده است.
با بررسی سالهای گذشته، محبوبیت پردازشگرهای گرافیکی سری 70، 60 و 50 را میان قشر گیمر بهوضوح میتوانیم مشاهده نماییم. محصول GeForce GTX 970 آخرین پردازشگر گرافیکی سری 70 بود که موفق به کسب جایگاه نخست در نظرسنجی سختافزاری پلتفرم استیم در سال 2016 شد. از آن زمان تاکنون پردازشگرهای GTX 1060 ،RTX 2060 و GTX 1650/1660 و اکنون RTX 3060 این جایگاه را به اشغال خود در آوردهاند. در این میان حتی کارتهای گرافیک رده بالاتر انویدیا نظیر GeForce RTX 3070 و GeForce RTX 3080 نیز در فهرست 10 گزینه محبوب حضور پیدا کردهاند، اما متاسفانه هیچ کدام از پردازشگرهای گرافیکی کمپانی ایامدی موفق به کسب جایگاهی بین 10 انتخاب برتر نشدهاند!
یک آمار جالب توجه دیگر به مقایسه محبوبیت پردازندههای اینتل نسبت به ایامدی پرداخته است که مطابق با آن 74.46 درصد از سهم کلی در اختیار تیم آبی بوده و پس از آن کمپانی ایامدی با سهم 25.54 درصد قرار گرفته است. اگر به توزیع هستههای فیزیکی سیپییو نیز نگاهی بیندازیم، در میابیم که پردازندههای 6، 10 و 12 هستهای در حال اوج هستند، در حالی که خط آمار تراشههای 8 هستهای در این ماه تقریباً ثابت مانده است. علت این امر ممکن است به کاهش ارزش پردازشگرهای 8 هستهای در مقایسه با کارایی ارائه شده بازگردد، هرچند که استثناعاتی نظیر سیپییو Ryzen 7 5800X3D از کمپانی ایامدی در این بین وجود دارند که حتی با گذشت سه سال از عرضه هنوز هم با شدت دو چندانی در حال فروش هستند؛ اما یک پردازنده به تنهایی برای ایجاد تغییرات چشمگیر در آمار کافی نیست.
به نظر شما علت گرایش بیشتر کاربران به سمت کارتهای گرافیک انویدیا چیست؟ شما هماکنون در حال استفاده از کارت گرافیک کدام سازنده هستید؟ نظر خود را در قسمت دیدگاهها به ما به اشتراک بگذارید.